Śmierdząca nagrzewnica

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • karol0012
    Drive
    • 2007
    • 67

Śmierdząca nagrzewnica

Zamieszczone przez daneczek76
    Co do przebiegu na współczesnych olejach tak jak pisałem wcześniej wiem co mówie bo moja rodzinka pracowała w labolatorjum w lotosie gdzie sie bada oleje
    Ja w tej branży pracuję już ponad 6 lat... a próbki do badania wysyłam ze 2 razy w tygodniu. Potem dostaje wyniki tych badań z interpretacją. Przez ten okres się troche tego nazbierało. Nie chodzi o to aby sie licytować.... ale ja z tego całkiem przyzwoicie żyję

mroko, jeżeli chodzi o nagar w silniku to nie zależy on od bazy jaka została zastosowana oleju.... a od klasy jakościowej oleju (czyli zawartości procentowej pakietów uszlachetniających).

Tu masz taki olej mineralny 15/40: http://www.statoil-lubricants.com.pl...y%2015W-40.pdf

Klasa jakościowa: CI-4/SL, temperatura płynięcia -42 stopnie C

Zobacz jakie klasy jakościowe maja syntetyki i półsyntetyki... porównaj inne parametry.

Dowiedź się jaka jest jego cena... a ja w tej cenie spokojnie znajdę ci nie jeden olej półsyntetyczny.

Są to oleje mineralne na których się robi 30-50k km i tak ma być na nich. Silniki są czyste i robią ogromne przebiegi. Po rozebraniu są czyste... bez nagrarów a kanały olejowe są w pełni drożne.

My wymienamy w Skodzinach czy Audiolkach oleje syntetyczne co 15k a nawet sa tacy co i co 10k....
    .... znaczy, że nasze oleje są gorsze ?
  • Fery
    Ambiente
    • 2006
    • 236

Śmierdząca nagrzewnica

Przy ciepłym nadmuchu mam smród z nawiewów, prawdopodobnie na nagrzenicy coś się zrobiło. Czy ktoś miał taki problem lub może wie jak dostać się i wymontować nagrzewnicę?

Komentarz

• huwe
      Elegance
      S_OCP Member
      • 2005
      • 976

coś ty tam myszy hodował w tym aucie , czy co?? najpierw śmierdziało ci z klimy, teraz przy nagrzewie?? :diabelski_usmiech
      Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc

Komentarz

• Fery
        Ambiente
        • 2006
        • 236

to od początku było coś z nagrzewnicą a nie grzyb z klimy, samochód po prostu był mało jeżdżony.

Komentarz

• Arti23
          Elegance
          S_OCP Member
          • 2005
          • 892
          • Superb II combi (3T5)
          • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

na twoim miejscu wymontowałbym nagrzewnice i wyczyścił. trochę z tym jest roboty ale pewnie przyniesie oczekiwany efekt
          Skoda Octavia II Combi 2.0 TDI BKD DSG (172/395) by R-Motors-klik

Komentarz

• Fery
            Ambiente
            • 2006
            • 236

a jak się do tej nagrzewnicy dostać?

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratorr
              • 2004
              • 25757
              • Audi

Przewalone jak mniemam. W wiekoszsci aut tak jest i dlatego wszedzie jak trzeba to wyjmowac to kreca nosem :x
              Załączone pliki
              Spritmonitor.de

Komentarz

• Arti23
                Elegance
                S_OCP Member
                • 2005
                • 892
                • Superb II combi (3T5)
                • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

nie wiem jak to zdemontować, nigdy tego nie robiłem, poszukaj na forum pewnie kiedyś już było
                Skoda Octavia II Combi 2.0 TDI BKD DSG (172/395) by R-Motors-klik

Komentarz

• salvado
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 314

jak odkręcisz schowek, to wszystko Ci się wyjaśni :-)
                  Staram się pisać poprawnie po polsku.

Komentarz

• Fery
                    Ambiente
                    • 2006
                    • 236

Zamieszczone przez salvado
                    jak odkręcisz schowek, to wszystko Ci się wyjaśni
                    Ale co mi się wyjaśni? tam jest wentylator i wymiennik ciepła i tam jest czysto i nie śmierdzi.

Komentarz

• Maicroft
                      Moderator
                      S_OCP MemberModeratorr
                      • 2004
                      • 25757
                      • Audi

Jak ma byc mokro, jesli nagrzewnica puszcza to mokro bedzie w tym plastiku do ktorej jest ona wkladana, ale jesli nie znika Ci nic plynu chlodzacego, to nawet nie odkrecalbym schowka bo szkoda czasu. Lepiej odgrzybic po raz kolejny klime i wymienic filtr przeciw pylkowy.

Jakby nagrzewnica byla padnieta, to wszystkie szyby od srodka ciagle by sie parowaly i mialy na sobie taki tlusty nalot.
                      Spritmonitor.de

Komentarz

• Fery
                        Ambiente
                        • 2006
                        • 236

Maicroft Jak nagrzewnica jest nieszczelna to smród nie jest jej skutkiem, kiedyś w serwisie powiedzieli mi ze pleśń w nagrzenicy mogła się zrobić i trzeba ją umyć. Tylko czy jest jakieś inne rozwiązanie?

[ Dodano: Pon 21 Sie, 06 23:03 ]
                        Czy kolejne odgrzybianie klimy może jakoś wpłynąć na nagrzewnicę?

Komentarz

Pracuję...